dwa placki ciasta francuskiego(wg. przepisu na
ciasto francuzkie
),
z tym, że pierwszy placek zaraz po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.
0.8 l mleka, 5 łyżek cukru, 6-7 łyżek mąki zwykłej, 2 cukry waniliowe,
100 g masła, 4 żółtka, 3-4 łyżeczki żelatyny.
Potrzebny będzie mikser z
końcówką z nożykami.
ok. 0,5 l mleka z cukrem zwykłym zagotować, a w pozostałej części rozprowadzić
mąkę.
Do gotującego się mleka wsypać żelatynę i trochę pomieszać, a potem wlać
ciapę z mąki. I tu trzeba to niestety mieszać mikserem z ostrą końcówką aby
uzyskać jednolitą konsystencję.
Wystudzić całkowicie. Zciągnąć rkożuch. Dodać masło, żółtka i cukier
waniliowy i rwymieszaćr1; również korzystając z miksera z końcówką z nożykami
na gładką jednolitą masę. Wyłożyć równo na placek ciasta francuskiego
ten NIEposypany pudrem i przykryć tym posypanym. Pokroić.