g m p 3



Składniki:






Wykonanie:






home przepisy

przepis na napoleonki









dwa placki ciasta francuskiego(wg. przepisu na ciasto francuzkie ), z tym, że pierwszy placek zaraz po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem. 0.8 l mleka, 5 łyżek cukru, 6-7 łyżek mąki zwykłej, 2 cukry waniliowe, 100 g masła, 4 żółtka, 3-4 łyżeczki żelatyny.



Potrzebny będzie mikser z końcówką z nożykami. ok. 0,5 l mleka z cukrem zwykłym zagotować, a w pozostałej części rozprowadzić mąkę. Do gotującego się mleka wsypać żelatynę i trochę pomieszać, a potem wlać ciapę z mąki. I tu trzeba to niestety mieszać mikserem z ostrą końcówką aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Wystudzić całkowicie. Zciągnąć rkożuch. Dodać masło, żółtka i cukier waniliowy i rwymieszaćr1; również korzystając z miksera z końcówką z nożykami na gładką jednolitą masę. Wyłożyć równo na placek ciasta francuskiego ten NIEposypany pudrem i przykryć tym posypanym. Pokroić.