g m p 3



Ciasto 1
Składniki:


Ciasto 2
Składniki:





Wykonanie:
(synteza)






home przepisy

przepis na ciasto francuskie









200g masła, 3.4 szklanki mąki krupczatki r11; wymieszać dokładnie (niestety ręką)



5-6 żółtek, 4 łyżki kwaśnej śmietany mąka zwykła tyle żeby z tego zagnieść ciasto o konsystencji miękkiej plasteliny ;






rozwałkować trochę ciasto 2 formując mniej więcej w kwadrat o boku o długości a=30[cm] i rozpłaszczyć ciasto 1 też na kwadrat ale o boku równym około pierwiastek z 60 [cm] (koniecznie skorzystać z kalkulatora). Położyć mniejszy kwadrat na większym tak aby wierzchołki mniejszego kwadratu znalazły się na środkach boków większego i zawinąć wystające rogi ciasta 2 i zakleić kopertę. Rozwałkować w prostokąt. Złożyć na 3 części i znowu rozwałkować, ponownie złożyć w 3 części i rozwałkować, i jeszcze raz złożyć w 3 części i rozwałkować trochę tak aby położyć na jakiejś desce i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Ponieważ mają być z tego 2 placki (np. na napoleonki) to dobrze jest przeciąć ciasto na pół. Nagrzać piekarnik na maxa rozwałkować jeden z placków na wielkość blachy (grubość powinna być ok. 3 mm) , położyć na wysmarowaną blachę i włożyć do piekarnika. Piec do momentu gdy czuć, że się na pewno upiekło. Z drugim plackiem postąpić podobnie. Uwaga: blacha powinna być bez jednej ścianki, żeby dokonywać łatwego zrzutu.