|
ryż parboiled (torebka), ćwiartka małej kapusty włoskiej 30 dkg
mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 1 pomidor, ćwiatka selera,
1 marchewka,1 pietruszka, 5 pieczarek, trochę sera żółtego,
trochę oleju, soli i pieprzu.
przysmażyć na oleju mięso z pokrojoną cebulą mocno mieszając -
tak żeby było rozdrobnione.
Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na grubej tarce,
kapustę, pomidor i pieczarki drobno pokroić.
Wymieszać mięso, z
warzywami, ryżem (nieugotowanym) , włożyć do garnka lub formy i przykryć z
wierzchu serem żółtym i pokrywką (żeby woda za szybko nie odparowała) i
piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min. Jeżeli pieczarki są suche a pomidor
mały to można kapnąć tam troszkę wody. Podawać z sosem pomidorowym lub bez.
|
|