g m p 3



Składniki:






Wykonanie:






home przepisy

przepis na pizzę









ciasto: 5 dkg drożdży, łyżka cukru, 300 ml. wody łyżeczka soli, mąka zwykła, łyżka oleju, 10 dkg szynki.
Wierzch (wersja podstawowa): 2 cebule , 1 kg pieczarek, 1 kgi sera Mozarella, przecier pomidorowy, łyżka oleju, główka czosnku, 1 łyżeczki soli.




Pokroić cebulę i pieczarki, wsypać sół i dusić jakieś 15-20 min.
Rozetrzeć drożdże z cukrem, wlać wodę (jeżeli pieczarki nie były suche i puściły wodę to wlać to do ciasta i wtedy dać mniej wody), dodać soli i trochę mąki, zamieszać i zostawić w ciepłym miejscu na kilkachwil.
Dosypać jaszcze mąki tyle, żeby masa miała konsystencję koglamogla i mieszać ostro łyżką. Znowu zostawić w ciepłym miejscu na kilkachwi.
Pokroić drobno szynkę i wymieszać z ciastem. Dodać olej i mąki tyle, żeby było konsystencji ciasta drożdżowego (hehe) mieszając już ręką dość długo. Rozwałkować, bądź rozciągnąć dowolną techniką na całej powierzchni wysmarowanej olejem blachy.
Przygotować sos : drobno pokrojony czosnek wrzucić do nagrzanego oleju i leciutko przysmażyć. Dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego. Pomidorowego spróbować rozmieszać w jednolitą masę (hehe).
Ciasto na blasze posmarować przygotowanym sosem i nałożyć równomiernie pieczarki Na wierzch posypać startą Mozarellę.
Wersję podstawową można wzbogacić o oliwki, paprykę kukurydzę, jajko i co tylko przyjdzie do głowy.
Pieczarki i cebulę można położyć surowe bez uprzedniego duszenia ale wtedy należy ciasto podpiec wcześniej.
Całość włożyć do nagrzanego do 250 st.C piekarnika i piec 30-40 min.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika ale jeszcze potrzymać ok. 5 min. w blasze przed pokrojeniem.