|
ciasto: 5 dkg drożdży, łyżka cukru, 300 ml. wody łyżeczka soli, mąka zwykła,
łyżka oleju, 10 dkg szynki.
Wierzch (wersja podstawowa): 2 cebule , 1 kg pieczarek, 1 kgi sera Mozarella, przecier pomidorowy, łyżka oleju, główka czosnku, 1 łyżeczki soli.
Pokroić cebulę i pieczarki, wsypać sół i dusić jakieś 15-20 min.
Rozetrzeć drożdże z cukrem, wlać wodę (jeżeli pieczarki nie były suche
i puściły wodę to wlać to do ciasta i wtedy dać mniej wody), dodać soli i
trochę mąki, zamieszać i zostawić w ciepłym miejscu na kilkachwil.
Dosypać jaszcze mąki tyle, żeby masa miała konsystencję koglamogla i
mieszać ostro łyżką. Znowu zostawić w ciepłym miejscu na kilkachwi.
Pokroić drobno szynkę i wymieszać z ciastem. Dodać olej i mąki tyle,
żeby było konsystencji ciasta drożdżowego (hehe) mieszając już ręką dość
długo. Rozwałkować, bądź rozciągnąć dowolną techniką na całej powierzchni
wysmarowanej olejem blachy.
Przygotować sos : drobno pokrojony czosnek wrzucić do nagrzanego oleju i
leciutko przysmażyć. Dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego. Pomidorowego
spróbować rozmieszać w jednolitą masę (hehe).
Ciasto na blasze posmarować przygotowanym sosem i nałożyć równomiernie
pieczarki Na wierzch posypać startą Mozarellę.
Wersję podstawową można wzbogacić o oliwki, paprykę kukurydzę,
jajko i co tylko przyjdzie do głowy.
Pieczarki i cebulę można położyć surowe
bez uprzedniego duszenia ale wtedy należy ciasto podpiec wcześniej.
Całość włożyć do nagrzanego do 250 st.C piekarnika
i piec 30-40 min.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika ale jeszcze potrzymać ok.
5 min. w blasze przed pokrojeniem.
|
|