|
0,8-1 kg mięsa mielonego z łopatki lub biodrówki lub szynki,
0,8 kg pieczarek, 1,2 kg świeżych pomidorów (mogą być też puszki ale wtedy
będzie gorsze), 3 cebule, oregano, łyżka soli.
1 litr mleka, 0,5 kg sera żółtego, 0,1 kg masła (pół kostki),
5 łyżek mąki.
Przysmażyć na oleju mięso z pokrojoną cebulą i solą mocno
mieszając -tak żeby było rozdrobnione, dodać pieczarki, a po ok. 20 min (na gazie)
dodać pokrojone i obrane pomidory i na końcu trochę oregano. Zagotować i
gotować ok. 5 min.
z masła i mąki wykonać zasmażkę,dolać mleko mieszając tak,
żeby się nie zrobiły grudki, a jak się zacznie gotować dosypać starty ser
żółty. Podzielić (w myśli na 3 części).
Na wysmarowanej masłem formie o wymiarach np: 23x40x7 ułożyć pojedyńczą
warstwę z płatków makaronowych "lasagne". Na tę masę wylać 1/3 masy
serowej
i znowu ułożyć pojedyńczą warstwę z płatków makaronowych.
Na to wylać połowę masy mięsnej i znowu ułożyć pojedyńczą warstwę z płatków makaronowych. Potem znowu masa serowa, płatki kluskowe, masa mięsna, płatki kluskowe, masa serowa. Na wierzchu posypać startym serem Mozarella i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do przyrumienienia (ok.pół godziny lub dłużej).
Pokrojone kromki z bułki przychrupić w tosterze. Masło ze zmiażdżonym
czosnkiem czosnkiem i solą rozetrzeć i posmarować tym przetestowane kromki
bułki. Podawać z lasaqne.
|
|