g m p 3



faza mięsna
Składniki:

faza serowa
Składniki:


Wykonanie:

Masa mięsna:






Masa serowa:






z dodatkiem:

home przepisy

przepis na lasagne









0,8-1 kg mięsa mielonego z łopatki lub biodrówki lub szynki, 0,8 kg pieczarek, 1,2 kg świeżych pomidorów (mogą być też puszki ale wtedy będzie gorsze), 3 cebule, oregano, łyżka soli.


1 litr mleka, 0,5 kg sera żółtego, 0,1 kg masła (pół kostki), 5 łyżek mąki.





Przysmażyć na oleju mięso z pokrojoną cebulą i solą mocno mieszając -tak żeby było rozdrobnione, dodać pieczarki, a po ok. 20 min (na gazie) dodać pokrojone i obrane pomidory i na końcu trochę oregano. Zagotować i gotować ok. 5 min.
z masła i mąki wykonać zasmażkę,dolać mleko mieszając tak, żeby się nie zrobiły grudki, a jak się zacznie gotować dosypać starty ser żółty. Podzielić (w myśli na 3 części).


Na wysmarowanej masłem formie o wymiarach np: 23x40x7 ułożyć pojedyńczą warstwę z płatków makaronowych "lasagne". Na tę masę wylać 1/3 masy serowej i znowu ułożyć pojedyńczą warstwę z płatków makaronowych. Na to wylać połowę masy mięsnej i znowu ułożyć pojedyńczą warstwę z płatków makaronowych. Potem znowu masa serowa, płatki kluskowe, masa mięsna, płatki kluskowe, masa serowa. Na wierzchu posypać startym serem Mozarella i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do przyrumienienia (ok.pół godziny lub dłużej).


Pokrojone kromki z bułki przychrupić w tosterze. Masło ze zmiażdżonym czosnkiem czosnkiem i solą rozetrzeć i posmarować tym przetestowane kromki bułki. Podawać z lasaqne.