przepis na bulki
|
|
|
|
5 dkg drożdży, łyżka cukru, 300 ml. wody łyżeczka soli, mąka zwykła, 10 dkg szynki, 7 dkg sera żółtego.
Rozetrzeć drożdże z cukrem, wlać wodę, dodać soli i trochę mąki, zamieszać
i zostawić w ciepłym miejscu na kilkachwil.
Dosypać jaszcze mąki tyle, żeby masa miała konsystencję koglamogla i mieszać
ostro łyżką. Znowu zostawić w ciepłym miejscu na kilkachwi. Wysmarować blachę
olejem. Pokroić drobno szynkę i wymieszać z ciastem. Dodać mąki, żeby było
dość gęste, mieszając już niestety ręką i to dość długo.
Formować kulki wielkości mandarynek i układać je na wysmarowanej blasze w
odległości 2-3 cz od siebie. Posypać trochę z wierzchu serem żółtym i
całość wstawić do NAGRZANEGO do temperatury co najmniej 250 st.C piekarnika.
Piec około 30 min (chyba że wcześniej wyraźnie zacznie się fajczyć)
|
|
|
|
|
|
|