przepis na biszkopt
|
|
|
|
Tyle samo łyżek cukru i tyle samo łyżek mąki krupczatki co jajek.
Szczegółowo oddzielić żółtka od białek i biała ubić z cukrem mikserem na sztywno.
Wtedy dodać żółtka dalej ubijając. Odłożyć mikser i do uzyskanej masy pomału
wsypywać mąkę krupczatkę DELIKATNIE mieszając łyżką. Do dużych biszkoptów można
na wszelki wypadek dodać do mąki szczyptę proszku do pieczenia.
Wylać na wysmarowaną olejem formę i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika (250stC).
Dla większych biszkoptów po 5 minutach można piekarnik nieco skręcić ale nie
więcej nią na 200 st C.
Czas pieczenia zależy od wielkości. Cienkie spody piec
15-20 min duże takie co się kroi potem na 3 części - ok40, a takie wielgachne nawet
godzinę (ale wtedy na 200).
PODCZAS PIECZENIA UNIKAĆ OTWIERANIA PIEKARNIKA,
chyba, że atmosfera wypełni się zapachem palonego ciasta. Najlepiej mieć podgląd
przez szybkę.
|
|
|
|
|
|
|