g m p 3



Składniki:






Wykonanie:






home przepisy

przepis na biszkopt









Tyle samo łyżek cukru i tyle samo łyżek mąki krupczatki co jajek.









Szczegółowo oddzielić żółtka od białek i biała ubić z cukrem mikserem na sztywno.
Wtedy dodać żółtka dalej ubijając.
Odłożyć mikser i do uzyskanej masy pomału wsypywać mąkę krupczatkę DELIKATNIE mieszając łyżką.
Do dużych biszkoptów można na wszelki wypadek dodać do mąki szczyptę proszku do pieczenia.
Wylać na wysmarowaną olejem formę i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika (250stC).
Dla większych biszkoptów po 5 minutach można piekarnik nieco skręcić ale nie więcej nią na 200 st C.
Czas pieczenia zależy od wielkości. Cienkie spody piec 15-20 min duże takie co się kroi potem na 3 części - ok40, a takie wielgachne nawet godzinę (ale wtedy na 200).
PODCZAS PIECZENIA UNIKAĆ OTWIERANIA PIEKARNIKA, chyba, że atmosfera wypełni się zapachem palonego ciasta. Najlepiej mieć podgląd przez szybkę.